Η ελία Καλαμών είναι μια από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες ελιές στην Ελλάδα και άλλα μέρη της Μεσογείου. Είναι εξαιρετική βρώσιμη (επιτραπέζια) αλλά και για παραγωγή ελαιολάδου.
Οι ελιές Καλαμών έχουν ένα ομοιογενές αλλά με διακυμάνσεις σοκολατί έως σκούρο καφέ-ιώδες χρώμα και είναι χαρακτηριστικά μυτερές.Είναι συμπαγείς και τραγανές με διακριτική φρουτώδη γεύση.
Οι ελίες Καλαμών συγκομίζονται όταν οι καρποί είναι ώριμοι,το χρώμα τους ποικίλει από ερυθρόμαυρο ως βαθύ καστανό και εχουν το σωστό μέγεθος. Η παραδοσιακή μέθοδος για τη συγκομιδή είναι ακόμα με το χέρι ,το οποίο εξασφαλίζει κορυφαίας ποιότητα φρούτα ,χωρίς φθορές και χτυπήματα. Η συγκομιδή των ελιών Καλαμών γίνεται από αρχή Νοεμβρίου μέχρι τέλος Δεκεμβρίου και μερικές φορές μέχρι τον Ιανουάριο.
Οι ελιές είναι πολύ χρήσιμες για τη διατροφή μας. Είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β1,Β6,Β12,Α και Ε και περιέχουν ιχνοστοιχεία οπος κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και μαγνήσιο. Οι ελιές είναι πλούσιες σε τοκοφερόλες οι οποίες έχουν αντικαρκινική και αντιοξειδωτική δράση.